Royal
Casting Club
of Flanders VZW
sedert 1972
 
Castinfo
Lid worden
e-mail
Vliegvissen
Vliegwerpen
Vliegbinden
Challenge B&B
Activiteiten
Artikels
Fotopagina
Wedstrijdkalender
Links
Tweedehands
 
 

The double

 

Wat een vreemde titel is dit voor de bijdrage over het wereldkampioenschap vliegvissen voor junioren... De laatste maanden hebben we Giani Devooght op de voet gevolgd voor, tijdens en na het WK en dit heeft een onverwachte wending gekregen. Tijdens het WK op de San in Polen heeft België als ploeg geen goede beurt gemaakt. Ze werden slechts 9de op tien deelnemende landen, geen te best resultaat ondanks het feit dat de voorbereiding goed was verlopen en de begeleiding nog beter. Het was een zeer technische visserij op vlagzalm en beekforel en behalve Giani kwamen de andere Belgische deelnemers te kort. Het verdict is hard en de waarheid nog meer, maar het technisch niveau was, op Giani na, niet hoog genoeg. Ze hadden te weinig bagage om in moeilijke omstandigheden daar in Polen toch nog die blank te vermijden waarvan ze er teveel lieten noteren. Als je de resultaten bekijkt (www.wyffc2018.com/results) begrijp je precies wat we bedoelen. Het enige lichtpunt was Giani met een 14de plaats en daar kun je mee thuiskomen vooral omdat hij na 3 manches nog op een gedeelde 3de plaats stond en dus nog kans maakte op een podiumplaats. Jammer genoeg, net als vorig jaar, liet de loting in manche 4 hem in de steek, hij blankte. Weg medailledroom. Hij heeft nochtans zijn visitekaartje afgegeven met een 1ste plaats in de openingsmanche (op rivier) en een 2de plaats in manche 2 (op reservoir). Hij was de financiële en materiële steun van clubs, fabrikanten, sympathisanten, Federatie Vlaamse Vliegvissers en Sportvisserij Vlaanderen zeker meer dan waard want als toemaatje heeft hij op de Belgische kampioenschappen "The double" gewonnen en hoe!

 

De junioren hebben net zoals de senioren twee aparte Belgische kampioenschappen, één op reservoir en één op rivier. Twee totaal verschillende disciplines, maar die ook op het WK aan bod komen. Je voelt het al komen: Giani is bij de junioren in beide disciplines Belgisch kampioen geworden, hij heeft zoals in het voetbal "The double" te pakken en dat is door een Vlaming een sterk staaltje! Er zijn 4 wedstrijddagen, 2 op rivier + 2 op reservoir, 2 manches per dag dus 4 manches (lees aparte klassementen) per discipline. Het begon in maart met de eerste reservoirwedstrijddag op Lac de la Strange. Met zijn mentor Guido Vinck aan zijn zijde kwam Giani de moeilijke momenten door en prijkte 's avonds op nummer één. Eind mei stond de eerste rivierwedstrijddag op de Amblève op het programma. Giani viste onberispelijk en won beide manches, dus opnieuw nummer één. Ergens ver weg droomden verschillende fans al van "the double". De tweede rivierwedstrijddag ging door op de Semois, altijd een "link" wedstrijdwater waar forellen nog nauwelijks en vlagzalmen al helemaal niet meer rondzwemmen. Alle troeven werden gezet op kopvoorn en serpeling, twee vissoorten die ook meetellen op het BK-rivier. Andermaal was er geen kruid gewassen tegen Giani en met een sublieme demonstratie hoe je met de droge vlieg moet vissen wist hij kopvoorn na kopvoorn van tussen en uit de overvloedige plantengroei te peuteren met verschillende exemplaren van boven de 50 cm en dit aan een leaderpunt van 0,09 mm. Het resultaat: weer 2 manche-overwinningen, dus 4 op 4, ongezien. Doe het maar, als Vlaming alle Walen op hun thuiswater het nakijken geven en niet zomaar...

 

7 oktober, Lac de Rabais, de laatste reservoirwedstrijddag. Alle ogen waren gericht op Giani want de minste misstap en "the double" was weg. Lac de Rabais was niet onbekend voor Giani, hij had er al verschillende keren gevist, maar het is een verraderlijk water en zoals zo vaak is loting een belangrijke factor als je vanaf de oever moet vissen. En of de loting een belangrijke factor was... Op slechts 2 of 3 plaatsen was er een visje te vangen. Wie er naast viel kon het schudden. We hebben Rabais zelden zo moeilijk gezien, zeg maar ronduit "rotslecht" . De junioren visten tussen de senioren en ook bij hen was het huilen met de pet. Er waren enkele ronkende namen die 's namiddags niet eens een aanbeet kregen en 4 op 4 blankten. Van alle junioren was Giani de enige die niet op één van de zogezegde hotspots lootte, zijn tegenstanders wel... Toch wist hij nog 4 forellen te vangen en werd hij tweede in de loterij ,sorry de visserij van de dag. Met een 1 van de eerste wedstrijddag goed voor 3 punten en de titel, lees "The double".

 

Van begin dit jaar heeft Giani een nieuwe materiaalsponsor met name het Amerikaanse Masternymph. "The heron takes the double" blokletterden ze op hun FB-pagina. Ja Amerikanen houden van ludieke bijnamen, een leuke opsteker voor ons allen.

 

Vanaf 2019 begint een nieuw hoofdstuk in het vliegvissersleven van Giani want in België moet hij dan, volgens het Belgisch competitiereglement, zijn kunstjes gaan tonen tussen de senioren. Dat wordt een harde leerschool, maar wij hebben er alle vertrouwen in. Op het wereldkampioenschap junioren 2019 in Tsjechië mag hij wel nog deelnemen, want zo lang je geen 19 bent op het moment dat het WK plaatsvindt zit je goed. Dat wordt dus weer uitkijken naar enkele spannende dagen, in elk geval "the double" nemen ze hem nooit meer af en volgens insiders zal het nog een lange tijd aanslepen voor een Vlaming dit huzarenstukje nog eens zal opvoeren.

 


Actie en resultaat op het WK junioren in Polen.


Vlagzalm, hoofdmoot tijdens het WK in Polen.


Belgisch kampioen junioren op rivieren met één van zijn vele grote kopvoorns.


Giani en zijn papa op training op lac de Rabais. Daar behaalde hij de "double".

 

 


 

Terug naar overzicht...

 

 

Clicky