Royal
Casting Club
of Flanders VZW
sedert 1972
 
Castinfo
Lid worden
e-mail
Vliegvissen
Vliegwerpen
Vliegbinden
Challenge B&B
Activiteiten
Artikels
Fotopagina
Wedstrijdkalender
Links
Tweedehands
 
 

10 x Best overseas team

 

De Anglian Water Airflo International (AWAI) finale is het absolute hoogtepunt in Europa voor het bootvliegvissen op reservoir voor ploegen van 6. Jaarlijks proberen zo'n 400 teams, van begin april tot eind augustus, via selecties zich te kwalificeren om één van de 24 gelukkigen te zijn die mogen aantreden tijdens de finale. Een finale die steevast op het 1.328 ha grote Rutland Water gevist wordt omdat dit de enige plek in Europa is waar er voldoende boten ter beschikking zijn om de 144 deelnemers het water op te laten.

 

België was er dit jaar opnieuw bij met "Flyfishing Forever" samengesteld uit Guido Vinck (kapitein), Christian Bazan, Tony Perin, Geert Janssens, Patrick De Schutter en Albert Bigaré. Op Christian na door de wol geverfde routiniers die al behoorlijk een lijntje hebben uitgeworpen op Rutland. Dat moet ook want dit deelnemersveld is de "crème de la crème" en de Engelsen, Welsh en Schotten op hun thuiswater bekampen is geen sinecure.

 

Drie trainingsdagen had de Belgische ploeg ingepland, m.a.w. zoeken naar de plaatsen waar de vis zich ophoudt en de verschillende technieken scherpstellen. De eerste twee trainingsdagen verliepen prima, de derde trainingsdag was er een voor noppes, met windkracht van 6-7 Beaufort en golven tot 1 meter blijf je beter aan wal want je kan niets uitdokteren. Twee technieken staken er bovenuit naargelang de windsterkte. Windkracht 2-3 - slow sinktip (12 ft) FAB op de leaderpunt met daarboven 3 nimfen (in Engeland mag je vissen met 4 haakpunten, zo staat het beschreven in het reglement). Zou het windkracht 4-5-6 zijn dan kwamen de "pullers" beter tot hun recht met Fast Glass, D3 of D5 lijnen, twee blobs op de leader en "pullen" of roly-poly. Het Belgisch team is sterk in het nimfvissen, minder in het "trek-en-sleur-werk, om de eenvoudige reden dat er in België niet één groot forelreservoir is waar deze techniek degelijk kan getraind worden.

 

De 2 wedstrijddagen was het windkracht 3-4-5, dus "mosselen noch vis" en het was voortdurend aanpassen naargelang de windsterkte. Globaal gezien heeft Flyfishing Forever goed gevist, maar niet super. De verloren trainingsdag zit er voor een deel tussen om alles 100% te finetunen en binnen een ploeg van 6 moet iedereen 2x een topdag hebben. Zonder namen te noemen, de eerste wedstrijddag waren er 2 van de Belgische ploeg die een iets minder resultaat konden bijeen vissen, de tweede wedstrijddag 1 iemand. Dit is geen verwijt, integendeel, iedereen heeft zich uit de naad gevist met als resultaat een 9de plaats op 24 ploegen, een resultaat waarmee je naar huis mag komen zeker als je voor de 10de keer de trofee wint van "Best Overseas Team".

 

Naast het goud, zilver en brons zijn er ook prijzen voor de grootste brownie en regenboog en het "Best Overseas Team". D.w.z. teams uit Noord-Ierland, Orkneys, Shetland, Ierland, Frankrijk, enz. die een wedstrijd binnen de wedstrijd vissen. Het Belgisch team heeft dit jaar voor de 10de keer deze trofee in de wacht gesleept, een prestatie die er zijn mag en niet zo meteen zal geëvenaard worden. Er is nog even nagefeest en met kleine oogjes de volgende ochtend terug Naar België getuft. Een dikke proficiat voor het hele team. En wie er gewonnen heeft? Het Costa Team van de meer dan bekende Iain Barr (voormalig wereldkampioen).

 

Voor de volledige uitslag, surf naar: http://www.anglianwater.co.uk/leisure/awai-team-final.aspx

 


Best Overseas Team v.l.n.r. Geert Janssens, Albert Bigaré, Guido Vinck, Tony Perin, Christian, Bazan, Patrick De Schutter.

 


10 x prijkt België op de "Trophee".

 


En of er wind stond tijdens de finale!

 

 


 

Terug naar overzicht...

 

 

Clicky