Royal
Casting Club
of Flanders VZW
sedert 1972
 
Castinfo
Over de club
e-mail
Vliegvissen
Vliegwerpen
Vliegbinden
Challenge B&B
Activiteiten
Artikels
Fotopagina
Wedstrijdkalender
Links
Tweedehands
 
 

Regenbogen uitzetten mag in Wallonië

 

Op 23 mei ll. heeft het Centraal Visserijcomité Waalse regio met unanimiteit van stemmen het voorstel goedgekeurd dat regenboogforellen opnieuw mogen worden uitgezet op alle openbare en privé-rivieren ten zuiden van Samber en Maas. We wisten het al een tijdje, maar nu is het officieel bevestigd door de overheid. Eindelijk is het verbod opgeheven dat in 1991 inging. Hybride regenboogforellen worden niet langer beschouwd als natuurbedreigende exoten!

Waar de regenbogen worden uitgezet, na officiële bekendmaking, geldt er een algemeen meeneemverbod van bruine forel. Of er nu sprake is van de "echte" inheemse bruine forel of uitgezette bruine forellen (de laatste 25 jaar zijn het hoofdzakelijk uitgezette bruine forellen die je in de Ardennen vangt) maakt geen verschil. Trouwens wie kan nog het verschil zien, laat staan definiëren?

Deze beslissing is genomen na jaren lang getouwtrek tussen verstandige lieden met een toekomstvisie en "oude krokodillen" die nog opstapten tussen de troepen van Napoleon en vele hengelsportverenigingen overschaduwden met hun 19 de eeuwse ideeën of m.a.w. hoe vul ik zo snel mogelijk mijn diepvries met uitgezette, bruine forellen? Dit is natuurlijk een zeer belangrijke beslissing met het oog op de bescherming van de bruine forel. Bovendien zijn regenbogen in aankoop een stuk goedkoper dan farios, zullen de viskwekers tevreden zijn en zijn regenbogen gemakkelijker te vangen. Iedereen tevreden, maar boven alles de natuur en de bruine forellen die zich, hopelijk, opnieuw kunnen manifesteren naar "normale" normen.

Clubs, gemeenten, uitbaters, kortom de verantwoordelijken van een viswater (parcours) moeten dit a.s.a.p. in hun reglementen opnemen. Deze maatregel moet een boost geven aan het vliegvissen in de Ardennen.


Binnenkort terug een heel vertrouwd beeld in onze Ardennen?

Voor alle info (weliswaar in het Frans)... http://www.pecheurbelge.be/images/stories/pdfs/Divers/Avant-projet_TAEC_sud_sillon_Sambre_et_Meuse.pdf

 

 


 

Terug naar overzicht...

 

 

Clicky