Royal
Casting Club
of Flanders VZW
sedert 1972
 
Castinfo
Over de club
e-mail
Vliegvissen
Vliegwerpen
Vliegbinden
Challenge B&B
Activiteiten
Artikels
Fotopagina
Wedstrijdkalender
Links
Tweedehands
 
 

Nieuw vliegbindboek van Wim Alphenaar

 

Wanneer je denkt: ik hoor niets meer van Wim Alphenaar, dan klopt dat. Zelfs op www.ffinfo.nl is het een poosje behoorlijk rustig geweest. Wim werkte namelijk hard aan een nieuw boek. Al vanaf 2003 werkte hij aan een nieuw manuscript en het nieuwe boek staat er nu aan te komen...

Wim is een internationaal toonaangevende vliegbinder. Hij heeft met talloze ideeën en technieken de kennis en kunde van menig vliegvisser vergroot. Er zullen weinig vliegvissers in Nederland zijn die het standaardwerk 'Vliegbinden en vliegvissen' niet in de kast hebben staan, een van de acht eerder verschenen boeken van zijn hand. En nu verschijnt er dus een nieuw boek. Zeg maar gerust: een nieuw standaardwerk. Met nieuwe technieken, nieuwe patronen, de toepassing van nieuwe producten en manieren om dat weer deugdelijk op de haak te krijgen.

Vliegen en vliegjes voor het vissen in Europa, waar gaat het over? Wanneer we de mogelijkheden voor het vliegvissen in Nederland kritisch bezien, blijkt dat deze enorm zijn afgenomen. De polders staan door diverse oorzaken onder druk en we gaan steeds meer in het buitenland vissen. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen, maar ook landen verder weg, worden steeds meer en vaker bezocht om op salmoniden te vissen. En voor het vissen op forel, vlagzalm en zeeforel heb je nu eenmaal andere vliegen nodig, die duidelijk anders zijn dan de vliegen waarmee we hier vissen. Dat is de essentie van het boek. Aan de hand van eigen ervaringen en ook die van anderen, zijn in 'Vliegjes & vliegen' bindpatronen opgenomen voor het vissen op salmoniden in de genoemde landen. De gebruikshandleidingen zijn overduidelijk: waar en wanneer zijn ze te vissen en in welke grootte? Wanneer moet je wat waar aan je leader knopen?

Er staan niet alleen bindpatronen in die zijn bedoeld voor het vissen op salmoniden, maar natuurlijk ook voor het vissen in eigen land, zoals snoekstreamers. Snoek kun je overigens ook prima in het buitenland vangen. Roofblei kom je ook tegen van Zweden tot in Oostenrijk, zodat ook voor de roofblei bindpatronen zijn opgenomen. Om de patronen te kunnen binden worden naast bekende ook nieuwe bindtechnieken en trucjes uit de doeken gedaan. Die kunnen voor de meeste van de 145 bindpatronen worden toegepast. Gevorderde binders hebben hier veel baat bij, maar ook minder bedreven vliegbinders worden prima op weg geholpen. De vliegen in het boek zijn getest en hebben hun waarde in de praktijk bewezen: er is (veel) vis mee gevangen. Het boek is rijk geïllustreerd en staat boordevol praktijkgerichte informatie. Hieronder enkele voorbeeldpagina's.

De bindpatronen worden stap voor stap en aan de hand van heldere illustraties uitgelegd. Elk patroon is voorzien van een foto in kleur van het eindresultaat. Het boek met harde kaft zal circa 250 pagina's bevatten, compleet met instructietekeningen, aquarellen en kleurenfoto's. In deze onrustige tijd zijn uitgevers bang om boeken uit te geven. Zeker als de markt niet zo groot is, zoals bij vliegvisboeken nu eenmaal het geval is. De oplage brengt risico met zich mee, vinden ze. Zoals een vliegvisser net zo lang zoekt naar de sleutel om die vis te vangen, heeft Wim gezocht naar de sleutel om zijn nieuwe standaardwerk uit te geven - hij zet nu de stap om het zelf uit te geven. Binnenkort kun je het boek bij voorinschrijving bestellen. Niet alleen weet je dan zeker dat je het boek krijgt als het wordt uitgegeven, je krijgt ook nog eens een mooie korting van 8 euro. Het boek zal circa € 48,00 gaan kosten. Bij voldoende belangstelling wordt het boek gedrukt. Dit project kan alleen gerealiseerd worden bij voldoende belangstelling. Zal het eventueel niet met de voorinschrijving kostendekkend zijn, dan ontvang je het gestorte bedrag op je rekening retour. Daarvoor staat Wim persoonlijk garant. Schrijf je in (via contact op www.ffinfo.nl), dan houdt Wim je op de hoogte.

 

 


 

Terug naar overzicht...

 

 

Clicky