Royal
Casting Club
of Flanders VZW
sedert 1972
 
Castinfo
Over de club
e-mail
Vliegvissen
Vliegwerpen
Vliegbinden
Challenge B&B
Activiteiten
Artikels
Fotopagina
Wedstrijdkalender
Links
Tweedehands
 
 

Grote bruine bakken

 

 

Jumbo Fario's
Auteur: Guido Vinck

 

Grote bruine, wilde forellen, Salmo trutta fario, waar vind je ze nog in West-Europa? Vissen van 60 cm plus met een gewicht van 6 pond en meer! In de rivieren op enkele uitzonderingen na zijn ze bijna verdwenen door overbevissing of vervuiling. Op reservoirs zijn ze er wel nog en hoe?

 

Bijna alle bruine forellen zijn (op reservoirs) in ons landje en de ons omringende landen uitgezet, meestal als extraatje samen met een lading regenboogforellen. Die zijn een stuk gemakkelijker te vangen en groeien ook sneller dan hun 'bruine' spitsbroeders. Juist daarom is een jumbo fario zo'n uitdaging en bovendien een prachtvis als geen andere. De uitgezette exemplaren worden al na enkele maanden 'wild', zeker op groot water! Zo'n oerforel van respectabele afmetingen vang je nog hoogstzelden aan een droge vlieg. Die giganten zijn nog nauwelijks tevreden met een nimf, het zijn echte jagers geworden en speldaas tot zelfs flinke witvissen of eigen, kleine soortgenoten staan op het menu. Hoe krijgen we ze aan de schubben?

 

 

Seizoenen
Op verschillende Ierse en Noord-Engelse meren is het brownie'-tijd als de meivlieg periode zich aankondigt, maar meivliegen zijn in onze contreien nog nauwelijks te bekennen. Het insectenleven is deels veranderd dus ook het voedingspatroon van de bruine forellen. Opgevallen is dat maart/april en september/oktober de beste perioden zijn en dan de farios uit hun schuilhok komen. Waaraan dit ligt? Vermoedelijk dat het tijdens de zomer de watertemperatuur te hoog oploopt en de vissen dan de diepere en koelere delen van het reservoir opzoeken. Daar als het ware apathisch hun tijd doorbrengen om in koelere en insectrijkere seizoenen te gaan schransen. September, oktober is natuurlijk ook de periode van het speldaas (fry) en dan moet er flink gegeten worden want de paaiperiode staat voor de deur.

 

 

Eigen huis Zijn die grote bruine forellen nog in België. Ja, JA., en namelijk in het FVV-reservoir in Kluizen . Voor alle informatie surf naar www.vliegvissen.be je hoeft niet naar Patagonia, Nieuw-Zeeland of andere verre te oorden te reizen om een bruintje van 70 cm plus te vangen, alhoewel het leuk is om in die verre oorden een hengeltje uit te gooien. De natuur met die droomlocaties is geen vergelijk met Vlaanderen, maar het gevoel een 'bruintje' van meer dan 70 cm in je handen te houdenBijgevoegde foto's zijn geen 'droombeelden', maar realiteit voor vissers die bewust, gericht vissen en veel geduld en uren maken. Resultaat komt niet uit de lucht gevallen.

 


 

Terug naar overzicht...

 

 

Clicky